Czyszczenie pieca c.o. i zapobieganie nadmiernemu zabrudzaniu

W trakcie eksploatacji kotła centralnego ogrzewania na paliwo stałe (i nie tylko) dochodzi do jego, delikatnie mówiąc, zabrudzenia. Jak czyścić piec c.o., dlaczego to takie ważne i na co zwrócić uwagę przy czyszczeniu przedstawia poniży wpis. Ująłem, według mnie, najistotniejsze sprawy, które dotyczą z reguły większości kotłów.

Dlaczego to takie istotne?

Utrzymanie należytej mocy i sprawności pieca c.o. jest możliwe, dzięki jego regularnemu i właściwemu czyszczeniu. Wpływa to nawet na oszczędności w zużyciu paliwa. Zatem, aby kocioł mógł długo i sprawnie służyć, nie można tych czynności bagatelizować.Czyszczenie pieca c.o.

Zagadka

Odpal dwa takie same palniki o tej samej wielkości płomienia. Na jednym z nich wstaw w garnku określoną ilość wody, a na drugi połóż jakąś blachę i postaw na nią taką samą ilość wody, używając identycznego garnka. Zgadnij, która woda zagotuje się wcześniej? Oczywiście im grubsza blacha tym dłuższe gotowanie. Podobnie jest ze skorupą, jaka tworzy się na ściankach pieca.

Tak że wcześniej czy później staniesz przed tym problemem. Nawet, jeśli nie będzie Ci się chciało wyczyścić kotła jak należy. Jednak nie jest to dobre podejście i może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Zatem jak należy to robić?

Czyszczenie pieca c.o. krok po kroku

  1. Aby zapobiec nadmiernemu wdychaniu pyłu i sadzy, do pracy użyj maski przeciwpyłowej.
  2. Przede wszystkim piec należy czyścić po wyczyszczeniu komina. Nie odwrotnie, ponieważ sadze podczas udrażniania komina wpadają częściowo do kotła.
  3. Zwróć szczególną uwagę na dokładne usunięcie popiołu i żużlu z komory paleniskowej, który należy usunąć ze szczelin rusztu i ścian komory. Staraj się wykonywać takie czyszczenie przed każdym rozpaleniem kotła.
  4. Dobrze jest, aby czyszczenie kanałów konwekcyjnych przeprowadzać przynajmniej raz w tygodniu. Jest to oczywiście uzależnione od jakości spalanego paliwa. Robi się to przez tzw. otwory wyczystkowe, które po czyszczeniu należy szczelnie zamknąć. Mogą się one znajdować na wierzchu i z boku pieca. Jest to oczywiście uzależnione od rodzaju kotła (zobacz w specyfikacji).
  5. Ważne jest, aby systematycznie czyścić otwory dystrybutorów powietrza. Jeśli nie zapewnisz drożności tych kanałów, może dojść do nieprawidłowego procesu spalania.
  6. Czynności związane z czyszczeniem pieca wykonuj mechanicznie. Użyj do tego odpowiedniego sprzętu przystosowanego do pieca (wyciory, szczotki, łopatki, itp.). Dzięki temu wielkości narzędzi będą właściwie dobrane do konstrukcji danego kotła i wszystko można łatwo zrobić samemu.
  7. Przestrzegam przed użyciem ON, benzyny, denaturatu i innych „detergentów”. Przypomina mi się historia pewnego chłopaka, który zabrał się za czyszczenie baku swojego motoroweru. Chcąc ocenić wynik swojej pracy, użył oświetlenia w postaci zapalonej zapałki, którą wrzucił do środka. Domyślasz się chyba jaki był tego skutek. Ale uspokajam – przeżył.
  8. Nie używaj także wspomnianych płynów do rozpalania. Istnieje przekonanie, że to może zapobiegać osadom w kotle i kominie. Można by rzec: bez komentarza i patrz – poprzedni akapit.

Jak zapobiegać nadmiernemu i przyspieszonemu zabrudzaniu kotła?

  • Największy wpływ na zabrudzenie kotła ma używane paliwo.
  • To mit, że węgiel to węgiel, czy też, że węgiel z tej samej kopalni jest zawsze taki sam. NIE JEST.
  • Używaj drewna, które jest wystarczająco długo sezonowane.
  • Nie mocz węgla!
  • Utrzymuj w odpowiedniej czystości przewód kominowy.

Jak Ty czyścisz piec c.o.? Jeśli o czymś zapomniałem, pisz w komentarzu.


Sprzęt i nie tylko możesz zobaczyć, np. tutaj.

Może Ci się również spodoba

7 komentarzy

  1. Toma pisze:

    Bardzo ciekawy artykuł. Był on kartą przetargową dla mojej teściowej, której nie potrafiłem do tej pory wytłumaczyć, że urządzenia , akcesoria czy materiał palący ma znaczenie. Natomiast docelowo staram się ja przekonać, że węgiel jest przeżytkiem…

  2. Kominki pisze:

    Fajnie skonstruowany wpis, ciekawa zagadka, dużo pożytecznych informacji. 🙂

  3. Mariusz pisze:

    Super wskazówka. Właśnie mnie to czeka, więc dobrze, że trafiłem na ten artykuł. Słyszałem jeszcze, że po wyczyszczeniu pieca i komina dobrze jest później do każdego palenie dodawać jakiś specyfik , który pozwala utrzymać czystość dłużej. Np. spalsadz, antysadz i tego podobne specyfiki.

    • Krzysztof pisze:

      Cieszę się, że mogłem pomóc 🙂
      Co do specyfików. Według mnie średnio to pomaga. Ale najlepiej przekonać się samemu 😉
      Najważniejsze to dobrej jakości paliwo i ewentualnie odpowiednia metoda palenia, np. od góry. Jednak i to nie zapobiega zabrudzaniu, a jedynie może wydłużyć ten proces w czasie.
      Bez względu na wszystko przeglądy i czyszczenie lepiej wykonywać regularnie.

  4. Maciek pisze:

    Dołączam się do powyższych wpisów, artykuł jest pomocny i przedstawia sytuację które realnie ma miejsce. Jeżeli chodzi o węgiel, nie wiem czemu tak jest, ale zeszłej zimy miałem taki węgiel,który w ogóle się nie palił. Jaki włożyłem taki wyjąłem. A jeżeli chodzi o czyszczenie pieca to używam specyfiku. Oczywiście to jest tylko dodatek, aby piec się aż tak nie obklejał a swoją drogą raz na 2-3 miesiące robię całościowy przegląd.

  5. Damian pisze:

    Sama prawda. Ja czyszczę piec raz na tydzień, natomiast komin na początku i na końcu sezonu grzewczego. Może to nie jest aż tak często, ale wspomagam się w między czasie różnymi środkami. Właście czymś na zasadzie s… Wydaje mi się, że jest to wystarczające, ponieważ od kiedy przyjąłem ten system czyszczenia nie mam większych problemów z piecem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Enter Captcha Here : *

Reload Image