Jak zrobić czarny proch strzelniczy do broni?*

Zebrałem kilka informacji w całość i mam nadzieję, że takie kompendium komuś się przyda. Instrukcja wyjaśnia jak sporządzić w amatorskich warunkach czarny proch strzelniczy FFFg DIY o ciśnieniu eksplozji do 200kG/cm2 i prędkości 400m/s.Jak zrobić czarny proch strzelniczy - strzelba
Uwaga! Podczas produkcji czarnego prochu zapewnić bezpieczeństwo. Otwarte źródła ognia, iskrzenie pochodzenia z narzędzi, źródeł energii, mogą spowodować wybuch. Największą uwagę należy zwrócić podczas mielenia suchej mieszanki. Należy zapewnić obszar czysty, suchy, niedostępny dla innych ludzi i zwierząt, zadbać o ochronę osobistą
(rękawiczki i osłonę twarzy) oraz obecność gaśnicy. W domowych warunkach nie zalecam mieszania więcej niż 200g składników.

Potrzebne oprzyrządowanie:

  • Młynek ręczny z żarnem ceramicznym
  • Młynek kulowy z kulami ceramicznymi
  • Sito o gradacji 0,3mm
  • Sito o gradacji 0,8mm
  • Waga jubilerska z dokładnością do 0,01g
  • Papier do pieczenia
  • Wałek albo butelka
  • Moździerz, plastikowa łyżka, plastikowe pojemniki

Składniki prochu strzelniczego:

Do jednorazowego wyprodukowania 100g gotowego prochu, należy przewidzieć składniki na około 200g mieszaniny. “Straty” można później poddać ponownej obróbce. Masa przesianych, zmielonych gotowych składników na 202,2g:

  • 149,28 saletry potasowej
  • 27,02 węgla drzewnego
  • 23,70 siarki
  • 2,00 dekstryny
  • 0,20 grafitu

Jak zrobić czarny proch strzelniczy do broni – instrukcja?

  1. Wstępnie odmierzyć składniki prochu 74,64% saletry, 13,51% węgla drzewnego i 11,85% siarki (wagowo). W uproszczeniu 75% azotanu potasu, 15% węgla drzewnego z lekkiego drewna i 10% siarki.
  2. Składniki oddzielnie zmielić w młynku ręcznym i przesiać przez drobne sito.
  3. Odmierzyć precyzyjne wagę składników i umieścić połączone składniki w młynie kulowym.
  4. Poddać mieleniu składniki przez 3-4 godzin.
  5. Otrzymaną mączkę rozrobić z wodą destylowaną, do osiągnięcia gęstości ciasta.
  6. Otrzymaną mieszankę umieścić w szczelnym naczyniu w bardzo ciepłym miejscu na tydzień.
  7. Wyjąć ciasto, ponownie zamieszać. Rozprowadzić cienką warstwą pomiędzy papierem do pieczenia. Można przewałkować. Zdjąć górny papier. Rozłożyć na równo i dać dobrze wyschnąć 4-5 dni.
  8. Otrzymaną taflę delikatnie połamać. Ponownie zmielić w młynku, a później w młynie kulowym przez kilka godzin. 1/3 suchego proszku odłożyć na później.
  9. Do otrzymanej części proszku dodać wodę z alkoholem 50/50, aby ledwie zwilżyć mieszaninę 10% wilgotności, oraz dekstrynę 1% wagowo. Mieszać aż do uzyskania lepkości.
  10. Wilgotną część prochu przecisnąć przez sito o gradacji odpowiadającej wielkości ziaren końcowych. W tym wypadku do 0,8mm. Wychodzące grudki lub paseczki rozłożyć na papierze do pieczenia na dużej powierzchni. Grudki należy przesuszyć, do zmniejszenia wilgotności do 2-4%.
  11. Ledwie wilgotne grudki oraz suchy proszek wsypać do młyna kulowego bez kul. Włączyć powolne obracanie na kilka godzin, aby otrzymać granulki.
  12. Opróżnić zawartość bębna na sito o gradacji najmniejszego pożądanego ziarna 0,3mm w celu pozbycia się niepożądanego proszku.
  13. Granulki wsypać z powrotem do bębna. Dodać pył grafitowy w ilości 0,1% wagowo. Poddać ostatecznemu polerowaniu przez 2-3h.
  14. Granulki należy ponownie wysuszyć przez kilka dni, do obniżenia wilgotności poniżej
    1%.

Ramy czasowe produkcji czarnego prochu:

  • 1 Dzień- mieszanie
  • 1-7 dzień- przegryzanie składników
  • 8 dzień- sporządzenie tafli
  • 8-13 dzień- suszenie tafli
  • 13 dzień- mokre grudki
  • 14 dzień- polerowanie
  • 15 dzień- grafitowanie

Ceny i dostępność materiałów:

  • Młynek ręczny 20zł
  • Młyn kulowy do własnego montażu m500 41,16zł
  • Węgiel drzewny 375g 7,74zł
  • Moździerz granitowy z tłuczkiem 12,90zł
  • Proszek grafitowy 80ml 16,32zł
  • Azotan potasu (saletra) 1kg 9,90zł
  • Siarka mielona 1kg 4,99zł
  • Dekstryna 725g 8,81zł
  • Waga jubilerska 24,90zł
  • Sitka 20zł
    Suma=183,04

Powyższe rzeczy zostały zakupione na allegro, drogą wysyłkową. Do kwoty doszły koszty wysyłki: 50zł
Z tego wynika, że sporządzanie ok 2kg gotowego prochu kosztuje ok 250zł. Czyli jeśli na takiej ilości się skończy, lepiej przywieźć sobie przy okazji z Czech 2kg za 200zł.

Uwaga! Produkcja czarnego prochu strzelniczego jest niebezpieczna. Nie zaleca się podejmować prób jego wykonywania na własną rękę.

* Przedstawiony sposób wykonania czarnego prochu do broni ma wyłącznie charakter poglądowy [przyp. admin.]

Jeden komentarz

  1. Czy ktoś już robił proch z tej instrukcji? Mam nadzieję, że wychodzi szybki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Enter Captcha Here : *

Reload Image