Jak palić w piecu: ogień – buch, c.o. – w ruch! [metoda tradycyjna]

Jak palić w piecu - ogieńWydawać by się mogło, że palenie w kotle c.o. jest banalną czynnością, niewymagającą specjalnych umiejętności. Po części jest to prawda, jednak brak odpowiedniej wiedzy z zakresu bezpieczeństwa pracy oraz funkcji danego pieca może skutkować poważnymi konsekwencjami. Bagatelizowanie pewnych rzeczy prowadzi do awarii kotła czy instalacji, pożaru, a nawet utraty zdrowia lub życia. Zatem jak palić w piecu, aby wszystko przebiegło należycie? Zapoznaj się z tym artykułem.

Jak palić w piecu c.o. (węglowym) – instrukcja metody tradycyjnej

Naturalnie kotły c.o. różnią się między sobą w większym bądź mniejszym stopniu, ale są pewne reguły, których należy się trzymać w każdym przypadku. Tutaj postaram się przedstawić zasady tradycyjnego palenia (zwłaszcza gdy mamy do czynienia z węglem sortymentu kostka lub koks) dla najbardziej popularnego pieca ze sterownikiem temperatury i ruchomymi rusztami.

  1. Zawsze przed rozpoczęciem palenia upewnij się, że instalacja grzewcza jest napełniona wodą i czy nie jest zamarznięta. Jeśli trzeba dobij jej odpowiednią ilość. Sterownik jest wyłączony.
  2. Sprawdź czy nie ma jakichś przecieków w kotle lub na połączeniach gwintowanych.
  3. Otwórz całkowicie przepustnicę spalin (wylot dymu do komina), drzwiczki popielnika i paleniska. Drzwiczki zasypowe powinny być zamknięte.
  4. Rozpalanie rozpoczynaj powoli. Umieść w palenisku pognieciony papier i ułóż na nim trzaski drewna. Po rozpaleniu ewentualnie narzuć cienką warstwę węgla.
  5. Następnie zamknij otwarte drzwiczki, otwórz drzwiczki zasypowe i napełnij komorę paleniska paliwem.
  6. Zamknij drzwiczki zasypowe i włącz sterownik, pamiętając o tym, aby ustawić żądaną temperaturę. Przymknij odpowiednio przepustnicę spalin.
  7. Podczas eksploatacji kotła trzeba co jakiś czas dorzucić paliwa. Najpierw jednak wyłącz sterownik, otwórz przepustnicę do komina, ostrożnie otwórz drzwiczki zasypowe, przegarnij żar za pomocą dźwigni rusztu ruchomego i/lub pogrzebacza (inaczej kociuba), uzupełnij paliwo, zamknij drzwiczki, przymknij przepustnicę i ponownie włącz sterownik.

 

Jak palić w piecu – jeszcze kilka uwag, ciąg dalszy BHP, itp.

  • Nigdy, przenigdy nie dobijaj wody do instalacji przy rozgrzanym kotle. Grozi to jego uszkodzeniem. Nagły kontakt zimna z rozgrzanym piecem może spowodować jego pękanie. A co za tym idzie koszta naprawy lub nawet wymiany kotła i kałużę w kotłowni. 🙁
  • W trakcie rozpalania kocioł może pocić się i dymić. Po rozgrzaniu pieca i komina te zjawiska powinny ustąpić.
  • Podczas rozpalania i podkładania pamiętaj o wyłączaniu sterownika. Pracująca dmuchawa może wyrzucać rozżarzone iskry i przy okazji nałykasz się dymu.
  • Jeśli nie posiadasz sterownika i dmuchawy, reguluj temperaturę za pomocą drzwiczek popielnika.
  • Ustawianie przepustnicy zależy od czynników atmosferycznych, czystości komina, spalanego paliwa, itd. Jest to kwestia wyczucia. Jeśli za bardzo przymkniesz wylot spalin to nie będzie się chciało palić, jeśli otworzysz za szeroko szybciej się wypali, więc powstaną niepotrzebne dodatkowe koszty.
  • Uważaj, ażeby nie zagotować wody w piecu. Tak, to jest możliwe! Ma to miejsce przede wszystkim w takich przypadkach jak:
    • duża ilość paliwa ze zbyt szeroko otwartym popielnikiem i przepustnicą,
    • zamknięty obieg na całą instalację przy podgrzewaniu ciepłej wody w bojlerze,
    • nieprawidłowo działająca pompa obiegowa.
  • Temperatura przy dobrym cugu wzrasta momentalnie. Przy tym dramatycznie rośnie ciśnienie. Zatem bardzo ważne jest, aby zawory bezpieczeństwa była zawsze sprawne. W przeciwnym wypadku może dojść do uszkodzenia kotła. Dlatego pilnuj rozpalania. Kiedy już nastąpi zagotowanie nie wpadaj w panikę. Postaraj się jak najszybciej ostudzić kocioł. Otwórz obieg jeśli był zamknięty, wygrzeb żar na zewnątrz i poczekaj aż piec ostygnie. Jeśli zawór bezpieczeństwa zadziałał, tzn. wypuścił część wrzątku, powinieneś przed dalszą eksploatacją zaczekać aż piec całkiem się ostudzi, by uzupełnić ubytki wody.
  • Nie patrz w ogień. W razie cofki możesz nabawić się utraty zdrowia, a nawet życia. Znam przypadki osób, które z tego powodu lądowały w szpitalu. Uważaj także przy otwieraniu drzwiczek zasypowych. Rób to ostrożnie, odchylając jak najdalej głowę.
  • Zdarza się, że z różnych powodów nie eksploatuje się kotła jakiś czas. Dlatego jeśli długo utrzymują się niskie temperatury na piecu, przynajmniej raz w tygodniu powinieneś go wygrzać czyli przepalić przy temperaturze 70-80oC. Jest to istotne dla większej żywotności kotła.
  • Nie wolno gasić paliwa wodą w kotle i wymiecionego żaru w pomieszczeniu kotłowni. Jeśli musisz, zrób to na zewnątrz.
  • Staraj się nie wdychać dymu.  Nie muszę chyba tłumaczyć jak szkodliwy jest dwutlenek węgla i czad.
  • Zadbaj o czystość kotła i komina. Ma to ogromne znaczenie dla bezpiecznego i ekonomicznego wykorzystania pieca.

27 komentarzy

  1. Myślę, że można dodać i wygodnie. Mój mąż dużo podróżuje, a mi się nie uśmiecha codziennie chodzić do pieca i dorzucać. Mamy piec na pellet w pełni zautomatyzowany: samoczynnie się rozpala i wygasza oraz dozuje z podajnika odpowiednią ilość paliwa potrzebną do uzyskania pożądanej temperatury. Co nie, że fajnie?

Skomentuj jacoAnuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Enter Captcha Here : *

Reload Image